Är det så att du är ute efter att skaffa en LEI-kod till ditt företag? En sådan är bra att ha, om det är så att ni handlar med derivat, alltså värdepapper. En LEI-kod är ett slags identifieringssystem kan man säga. Det för att kunna identifiera juridiska personer som till exempel företag. Koden har 20 olika tecken, både siffror och bokstäver, och den kod du får är unik för just ditt företag.

Även om det kan låta krångligt finns det smarta tjänster på som gör att du kan skaffa en LEI-kod snabbt och lätt. Om du vill gå tag på billigaste LEI-kod, följ nedan tips.

Så skaffar du en LEI-kod till företaget i tre enkla steg

Steg 1: Besök leiservice.se

Steg 2: Fyll i ditt organisationsnummer

Steg 3: Du får ett LEI inom 1–48 timmar efter din information är bekräftad.

Det som leiservice.se erbjuder är en riktigt bra tjänst. Du kan enkelt och till bra pris få tag på en unik LEI-kod. Du behöver bara skriva in ditt organisationsnummer, sedan så bekräftas din information som även är registrerat hos Bolagsverket.

Du kan sedan fylla ut informationen om hur ägarskapets struktur ser ut. Efter att detta är gjort så kommer de att skapa en LEI-nummer ansökan åt dig. Sedan kommer du att då din kod inom ett par timmar, max efter två dagar.

Behöver din verksamhet en LEI-kod?

Alla verksamheter i EU ska sedan den 3/1 2018 ha en LEI-kod om de vill kunna handla med värdepapper så som obligationer, aktier och futures. Det gör att utan denna kod kan du inte göra det. Idag är det även många länder utanför EU-gränserna som har antagit LEI-principen

Så har du ett företag eller är en juridisk person som handlar med olika sorters värdepapper, så måste du skaffa ett LEI-nummer.

Vad är LEI?

LEI står för Legal Entity Identifier och det är ett identifikationsnummer som är unikt samt globalt. Det används för att kunna identifiera olika parter på rätt sätt. Den som handlar med derivat, alltså värdepapper av olika slag, måste se till att skaffa en sådan här kod, samt förnya den varje år!

Utfärdare av LEI-koder är olika företag, som har certifierats för att få göra just det av GLEIF. GLEIF står för Global Legal Entity Identifier Foundation. De är en stiftelse helt utan vinstintresse. Denna stiftelse styr det globala LEI-systemet GLEIS (Global Legal Entity Identifier System).