Oavsett om din hårtyp är krulligt, lockigt, vågigt, rakt eller någonstans däremellan – dina hårstrån är vackra. Men att kunna svara på frågan vad som är din hårtyp är ovärderlig för att inte bara styla dina lockar med lätthet utan för att bibehålla optimal hårhälsa. Med så många hårtyper kan det vara till hjälp att jämföra ditt hår och veta just din hårtyp för att få ett friskt hår och välja ut de bästa hårprodukterna – som en återfuktande mask för lockigt eller krulligt hår, ett torrt hår. schampo för tunt, rakt hår, eller en havssaltspray för vågigt hår – listan fortsätter.

Olika typer av hår

Det finns många olika typer av hår. Kan vara bra att identifiera just ditt för bästa hårvård. Lyckligtvis finns det ett ganska standard hårtypsystem ”som visar hårklassificeringar som sträcker sig från rakt hela vägen till kinky-coily hår”. De flesta människor passar inte perfekt in i en viss typ och kan upptäcka att de har olika texturer i olika delar av hårbotten. Du kanske identifierar dig perfekt med ett hårstrå på ett hårtypsdiagram, eller så kanske du ser olika lockar och vågor som ser ut som de på ditt huvud, och båda är helt normala.

Lär dig identifiera

Den stora klassificeringen för hår- och locktypning skapades ursprungligen av frisören Andre Walker. Systemet är indelat i fyra huvudkategorier:

Typ 1: rak

Typ 2: vågig

Typ 3: lockigt

Typ 4: spiralformig

Det finns ytterligare underkategorier (A, B och C) för varje hårtyp, baserat på mer subtila variationer i textur, vilket ger totalt 12 olika hårtyper.

Hur tar jag reda på min hårtyp?

Att ta reda på din hårtyp handlar mest om att undersöka dina egna hårstrån förutom beskrivningar och exempel på de olika hårtyperna och undertyperna. Det finns inget test eller knep som passar alla för att avgöra vilken (eller två, eller tre!) av de tolv hårtyperna som gror ur din hårbotten.