En bänkborrmaskin kan fixa jobbet tillsammans med dig. Den är smidig och kan användas till mycket. Det finns två typer av bänkborrmaskiner.

Den stående borren

Absolut säkrast och används därför ofta på skolor och inom andra verksamheter. Den borrar säkert, enkelt och med precision. Den är mycket stabil i förhållande till arbetsbordet.

Pelarborrmaskin

Här är arbetsbordet fäst på en pelare och kan justeras för att minimera upptagningen av utrymme. Har svårt för de tyngsta borrningarna men är perfekt till hemmafixaren och de flesta hobbyuppgifterna.

Varför bänkborrmaskin?

De kan borra i alla material. Det är enbart upp till handhavaren att vårda maskinen vid val av olika material. Ifall det ska borras genom stål exempelvis, så är det viktigt att fylla på med kylvätska.

De är smidiga. Tar nästan ingen plats, och är stabil och enkel att använda.

Funktioner för en praktisk användning

Försäkra dig om att du blir nöjd med din bänkborrmaskin genom att kontrollera de olika funktionerna innan köp.

  • Hastighet – Vredet som ställer in hastigheten behöver vara så pass känsligt att man kan få till exakt den hastighet som behövs.

  • Styrspår – Det finns både fasta och flyttbara styrspår. Med hjälp av dem kan du använda diverse tillbehör såsom exempelvis tvingar.

  • Höjdjusterig – Smidigt att snabbt och enkelt kunna ställa in höjd på borren. Kontrollera därför att modellen har ett vred för justering.

  • Fällbar skyddsskärm – Den fällbara skyddsskärmen förhindrar att metall- eller sågspån far iväg. En fördel med skyddet men dock lite krångligt då skyddet måste demonteras vid borrbyte.

  • Självspännande chuck – Genererar i enklare användning eftersom du inte behöver använda något särskilt verktyg vid borrbyte.

  • LED-belysning – Belysningen är viktig för bästa precision. Allra helst hur lampan är placerad för att undvika besvär med eventuella skuggor som bildas på arbetsmaterialet.

  • Laser – Med en modell som har ett lasersikte kan du borra med precision då den är lätt att följa och resultatet blir jämnare.